Book reviews

Keď prídeš o niečo, čo miluješ ► Hypersomnia

13. července 2017 v 19:57 | Perla Torkan

Vladimíra Šebová

"Čo ak by zaspal celý svet?

Názov: Hypersomnia
Séria: Insomnia
Diel: druhý
Vydavateľstvo: Citadella
Počet strán: 476
Hodnotenie na GR: 4.13
Anotácia:
Počas dvadsiatich piatich rokov bez spánku ma len tak niečo nevystrašilo. Vyraďovala som alarmy, prestrkovala som sa cez pootvorené okná, rozdýchavala som tie najkritickejšie recenzie svojich kníh pre deti.
Potom sa to stalo. Tisícky kilometrov od všetkých problémov, ktoré som nechala v Londýne. Niečo sa zmenilo... Stratila som to, po čom som nikdy netúžila a čo ma celý život ťahalo ku dnu. A ja urobím všetko pre to, aby som insomniu získala späť. Nielen kvôli sebe alebo kvôli Bartonovi, ale aj preto, aby som ochránila celý svet.
V druhej časti trilógie Insomnia sa Sara vracia do života, ktorý v Londýne zanechala. Jej kariéra je zničená, brat Ben plánuje vlastnú budúcnosť a do klubu insomnikov viac nemôže vstúpiť. Keď si uvedomí, že v stávke je nielen jej vzťah s Bartonom, ale aj bezpečnosť celého sveta, stojí pred ťažkou úlohou. Musí požiadať o pomoc toho, ktorý tu pre ňu celý život nebol, a rozhodnúť sa, či chce zostať v upršanom Londýne alebo v slnečnom Los Angeles.

"Sara, nemusíš byť na všetko sama. Máš okolo seba dostatok ľudí, ktorí ti pomôžu. Len im o tom musíš povedať."

Po roku čakania sa k nám dostalo pokračovanie trilógie Insomnia- Hypersomnia. Už po vydaní jednotky okolo seba táto séria vyvolala celkom veľký hype na slovenské pomery a ja, hoc som netušila, do čoho idem, som po nej siahla.
Jednotka ma milo prekvapila, a preto som bola zvedavá, kam nás autorka zavedie v tomto pokračovaní, na ktoré som sa nevedela dočkať. Postavy sa mi páčili, dej takisto, takže by vlastne nemal byť problém, nie? Ak sa vám páči začiatok, mali by ste si zamilovať aj pokračovanie.... či?

Keď už nevládzeš bojovať ► Stolen Songs

9. července 2017 v 20:58 | Perla Torkan

Samantha Armstrong

"Heartfelt and heartbreaking story of letting go of your past when it means taking hold of your future."


Názov: Stolen Songs
Séria: Stolen Songs
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Koru House Press
Počet strán: 390
Hodnotenie na GR: 4.79
Anotácia:
Maddison is a survivor. An unstable childhood has taught her to depend on no one but herself, which is exactly how she's gotten to where she is today. With a scholarship to one of the most prestigious schools in the country, she's finally able to settle into one location until she graduates. But with foster parents hooked on drugs, Maddison is forced to steal to make ends meet, not only for herself but her foster siblings.
Kingsley is filthy rich. An only child, he lives with a mother who is dependent on alcohol, a father who doesn't talk to him, and his chef, the only real family he has. His life changes when he overhears Maddison playing the cello. She's snappy, hot, and wants nothing to do with him, and he's obsessed. As they spend time together, she begins to lower her guard. She's everything he needs, everything he wants, and for the first time, he's able to tell someone about his past. Everything is perfect. Until he ruins it.

"I did not ever think I could feel like this. That my heart could beat so fast, that I could be lost in someone, entranced by... everything."


V poslednej dobe čoraz viac siaham po new adult príbehoch a neraz som sklamaná, pretože príbeh, ktorý sa mi dostane pod ruky je vlastne len zbytočne rozťahané dielo točiace sa okolo dvoch ľudí, ktorých spája najčastejšie akurát tak sex. Čo si budeme klamať, je to predsa pútač pre čitateľov a čím viac ho tam autor hodí, tým viac ľudí to k sebe pritiahne.
O príbehu Stolen Songs som sa dozvedela nedávno, pretože ma kontaktovala samotná autorka, pýtajúc sa, či by som mala záujem prečítať si tento príbeh. A ja, keďže sa vždycky s radosťou púšťam do niečoho nového, som súhlasila. A to, čo som za tých pár hodín čítania zažila mi zobralo dych.

Keď je ťažké odlíšiť dobro od zla ► Netvor je Zver

5. července 2017 v 11:30 | Perla Torkan

Peternelle van Arsdale

"Dievča s tajomným darom dokáže ako jediné zachrániť osadu pred blížiacim sa nebezpečenstvom."


Názov: The Beast is an Animal (Netvor je zver)
Séria: ***
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Margaret K. McElderry / Slovart
Počet strán: 360 (hardback)
Hodnotenie na GR: 3.61
Anotácia: Alys mala sedem rokov, keď sa zjavili požieračky duší. Spolu s ostatnými deťmi ju zachránili a zverili do rúk pobožným dedinčanom v neďalekej osade. Po ôsmych rokoch života v strachu sa v Alys niečo zlomí. Cíti, že má niečo spoločné s požieračkami duší, a možno aj s Netvorom, čo obýva okolité lesy. No na duši ju ťaží zvláštny dar, o ktorom nemôže nikomu povedať - okamžite by ju označili za bosorku a upálili. Mladé dievča však dychtí po slobode. Po rodinnom nešťastí, sa ocitne uprostred toho najtemnejšieho lesa a spomína na detské rýmovačky, ktoré ju varovali pred Netvorom. V lese jej ale hrozí nebezpečenstvo nie len z temných zákutí... ale aj z hĺbky jej srdca i duše. Ani Netvor, ani Alys totiž nie sú tým, za čo ich ostatní považujú.

"Si ako oni. Ale nie si nimi."

Tohto roku sa s debutovými autormi priam roztrhlo vrece a v mojom tbr liste ich je čím ďalej tým viac. Zistila som, že ak nemám očakávania od autora, jednoduchšie sa mi darí ponoriť sa do diela, pretože okrem obsahu neviem vlastne nič. Nepoznám štýl, ktorým autor píše, netuším, čomu dáva prednosť- či už opisu alebo priamej reči. Názor si vytvorím až po dočítaní prvého diela a ak ma zaujme, teším sa na ďalší príbeh z jeho/jej pera. Predsa len, keď je štýl dobrý, často nezáleží ani na idei, pretože si od autora prečítam aj to najväčšie klišé pod slnkom.
A ako to je vlastne s prvotinou Netvor je Zver?

Niekedy je potrebné riskovať► Everything Everything

27. června 2017 v 17:19 | Perla Torkan

Nicola Yoon

"The greatest risk is not taking one."


Názov: Everything Everything
Séria: ....
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Corgi Children
Počet strán: 310
Hodnotenie na GR: 4.11
Anotácia:
My disease is as rare as it is famous. Basically, I'm allergic to the world. I don't leave my house, have not left my house in seventeen years. The only people I ever see are my mom and my nurse, Carla.
But then one day, a moving truck arrives next door. I look out my window, and I see him. He's tall, lean and wearing all black-black T-shirt, black jeans, black sneakers, and a black knit cap that covers his hair completely. He catches me looking and stares at me. I stare right back. His name is Olly.
Maybe we can't predict the future, but we can predict some things. For example, I am certainly going to fall in love with Olly. It's almost certainly going to be a disaster.

"Everything's a risk. Not doing anything is a risk. It's up to you."

Nicola Yoon má za sebou už viacero kníh (hej, až dve), no ja sa k nej dostávam až teraz. Everything Everything mi sedí na poličke už nejeden mesiac, tak som si povedala, že je na čase to aj otvoriť. Zároveň je to aj debutom autorky a keď o knihe rozprávala väčšina ľudí už dlhú dobu, siahla som po nej.
Obsah je pútavý, zaváňa láskou a dobrodružstvom, čo je vo väčšine výborná kombinácia. Nanešťastie som zavadila skôr na trailer, než na knihu, takže ak ste ešte nevideli trailer a nečítali to... najprv kniha, potom hocaký iný spoiler!

Povedať pravdu ► A Monster Calls

25. června 2017 v 17:55 | Perla Torkan

Patrick Ness

"Dojímavý román o láske, o strate a o nádeji."

Názov: A Monster Calls /7 minút po polnoci
Séria: ....
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Walker Books/ Slovart
Počet strán: 237 / 216
Hodnotenie na GR: 4.36
Anotácia:
Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri príbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu.


"There is not always a good guy. Nor is there always a bad one. Most people are somewhere in between."

Patrick Ness patrí medzi spisovateľov, ktorí vo vás niečo zanechajú. Nezáleží na tom, aké dielo si prečítate, stále vás dostane. Presne to sa mi stalo pri tejto knihe. Nielenže ma táto kniha dostala, totálne ma zničila a ešte teraz mám slzy v očiach, ako o tom píšem. Nikdy som pri knihe neplakala tak, ako pri tejto, a aj to je dôkazom silnej emočnej jazdy, na ktorú by ste sa pred čítaním mali pripraviť.
Ja som sa nepripravila.

Prezradiť či mlčať? ► Confess

24. června 2017 v 11:27 | Perla Torkan

Colleen Hoover

"I'll love you forever. Even when I can't."


Názov: Confess
Séria: ....
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Simon & Schuster
Počet strán: 306
Hodnotenie na GR: 4.25
Anotácia:
Auburn Reed has her entire life mapped out. Her goals are in sight and there's no room for mistakes. But when she walks into a Dallas art studio in search of a job, she doesn't expect to find a deep attraction to the enigmatic artist who works there, Owen Gentry.
For once, Auburn takes a risk and puts her heart in control, only to discover Owen is keeping major secrets from coming out. The magnitude of his past threatens to destroy everything important to Auburn, and the only way to get her life back on track is to cut Owen out of it.
The last thing Owen wants is to lose Auburn, but he can't seem to convince her that truth is sometimes as subjective as art. All he would have to do to save their relationship is confess. But in this case, the confession could be much more destructive than the actual sin…

"There are people you meet that you get to know, and then there are people you meet that you already know."

Keďže už v októbri vychádza nová kniha od Colleen s názvom Without Merit, rozhodla som sa dovtedy dohnať všetko zameškané. Jej knihy sú pre mňa ako jedno hubky, dokážem ich prečítať na posedenie, pričom mi ani nezaberú veľa času, nakoľko sa tak dobre a hlavne rýchlo čítajú.
Na počudovanie, s touto knihou som zápasila asi týždeň. Nie je pritom ani dlhá, ani náročná na čítanie, no ako náhle som ju raz položila bokom, necítila som žiadnu potrebu vrátiť sa k nej. Osudy postáv ma v tomto príbehu nezaujali tak ako vo všetkých predošlých knihách, ktoré som od tejto autorky už prečítala.

Keď so šťastím prichádza aj bolesť ► Ugly Love

19. června 2017 v 0:03 | Perla Torkan

Colleen Hoover

"An unforgettable love story that breaks all the rules."

Názov: Ugly Love / Odvrátená tvár lásky
Séria: ....
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Simon & Schuster/ Ikar
Počet strán: 322 / 320
Hodnotenie na GR: 4.31
Anotácia:
When Tate Collins finds airline pilot Miles Archer passed out in front of her apartment door, it is definitely not love at first sight. In fact, they wouldn't even consider themselves friends. But what they do have is an undeniable mutual attraction.
He doesn't want love and she doesn't have time for a relationship, but their chemistry cannot be ignored. Once their desires are out in the open, they realise they have the perfect set-up, as long as Tate can stick to two rules - never ask about the past and don't expect a future.
Tate convinces herslelf she's ok with it, but soon realises that it's harder than she thought. Will she be able to say no to her sexy pilot when he lives just next door?

"I know the thought of confronting your past terrifies you.It terrifies every man. But sometimes we don't do it ourselves. We do it for the people we love more than ourselves."

Po dočítaní posledného príbehu som sa dostala do takzvanej "book slump", pričom som nebola schopná otvoriť a dočítať nič, hoci som to načala. Rozčítala som vďaka tomu asi 4 rôzne knihy, no až keď som otvorila piatu, Ugly Love, nevzdala som to po desiatich stranách a vydržala som až do konca! Mohlo mi dôjsť skôr, že ak je autor, ktorý má liek na book slump, bude to Colleen a jej skvelé príbehy, ktoré ma zakaždým dostanú.
Doposiaľ som od Colleen prečítala tri knihy, s touto to budú štyri. Môžem s istotou povedať, že Milesov príbeh si u mňa zatiaľ zaobstaral druhú priečku, hneď po príbeh It Ends With Us, ktorý, aspoň podľa mňa, už len tak niečo neprekoná.

Žili šťastne až naveky? ► A Court of Wings and Ruin

30. května 2017 v 20:17 | Perla Torkan

Sarah J. Maas

A nightmare, I'd told Tamlin. I was the nightmare.

Názov: A Court of Wings and Ruin
Séria: A Court of Thorns and Roses (Na dvore z tŕňov a ruží)
Diel: tretí
Počet strán: 699 (paperback)
Hodnotenie na GR: 4.59
Anotácia: Feyre has returned to the Spring Court, determined to gather information on Tamlin's maneuverings and the invading king threatening to bring Prythian to its knees. But to do so she must play a deadly game of deceit-and one slip may spell doom not only for Feyre, but for her world as well. As war bears down upon them all, Feyre must decide who to trust amongst the dazzling and lethal High Lords-and hunt for allies in unexpected places.

We are all broken. In our own ways- in places no one might see."


Po ročnej odmlke sa na pulty kníhkupectiev konečne dostalo tretie- finálne- pokračovanie ACOTAR série, a to ACOWAR. Autorka síce oznámila ďalšie tri knihy, ktoré sa budú odohrávať v magickej krajine Prythian, avšak v popredí už nebude Feyre Archeron, ako tomu bolo doteraz. Jej a Rhysandov príbeh sa autorke podarilo vypovedať v týchto dieloch a teraz prichádza rad na ostatných.
Avšak, po prečítaní tohto dielu neviem či sa na ďalšie knihy tešiť, alebo sa obávať, s čím príde autorka, aby zaujala svojich čitateľov. Nie vždy všetko zachránia dobre premyslené postavy.
Každopádne, na tento diel som sa neskutočne tešila a nevedela sa dočkať, kedy zistím, ako to všetko skončí, kto vyhrá a kto zomrie. O ničom takom sa ale nebudem v recenzii baviť, nakoľko nie každý už siahol po tejto knihe.

Rozprávkový koniec neznamená vždy šťastie ► A Court of Mist and Fury

29. dubna 2017 v 23:40 | Perla Torkan

Sarah J. Maas

"For love she cheated death. For her world, she will becom a weapon."


Názov: A court of mist and fury (Na dvore z hmly a besu)
Séria: A court of mist and fury (Na dvore z hmly a besu)
Diel: druhý
Počet strán: 626 (paperback)
Vydavateľstvo: Bloomsbury( v SR Slovart)
Hodnotenie na GR: 4.73
Anotácia: Feyre is immortal.
After rescuing her lover Tamlin from a wicked Faerie Queen, she returns to the Spring Court possessing the powers of the High Fae. But Feyre cannot forget the terrible deeds she performed to save Tamlin's people - nor the bargain she made with Rhysand, High Lord of the feared Night Court.
As Feyre is drawn ever deeper into Rhysand's dark web of politics and passion, war is looming and an evil far greater than any queen threatens to destroy everything Feyre has fought for. She must confront her past, embrace her gifts and decide her fate.
She must surrender her heart to heal a world torn in two.

"No one was my master- but I might be master of everything, if I wished. If I dared."


Na dvore z tŕňov a ruží sa začal príbeh, ktorý v tomto pokračovaní naberá na obrátkach, objasňuje magický svet a hlavne núti čitateľov premýšľať, kde len tá Sarah na tie nápady chodí. Nie každý autor dokáže napísať prvý diel série tak premyslene, aby nám v dvojke dali zmysel aj tie najmenšie detaily, ktorým sme predtým nevenovali pozornosť. Kniha má viac ako šesťsto strán, no aj tak sa mi na konci zdalo, akoby mi niekto vytrhol minimálne ďalších sto strán príbehu. Keď raz človek začne otáčať strany, nezastaví sa, až kým si neuvedomí, že už viac nemá čo otočiť. Aspoň to sa stalo mne, a teraz mi neostáva nič iné ako čakať na pokračovanie, ktoré bude čo chvíľa v kníhkupectvách.

Zviera či Gaston? ► A Court of Thorns and Roses

27. dubna 2017 v 19:35 | Perla Torkan

Sarah J. Maas

"She stole a life. Now she must pay with her heart."


Názov: A court of thorns and roses (Na dvore z tŕňov a ruží)
Séria: A court of thorns and roses (Na dvore z tŕňov a ruží)
Diel: prvý
Počet strán: 424 (paperback)
Hodnotenie na GR: 4.30
Anotácia: Keď devätnásťročná lovkyňa Feyre zabije v lese vlka, na prah jej domu dorazí nebezpečný netvor, ktorý sa dožaduje odplaty. Feyre sa razom ocitá uprostred zákernej čarovnej krajiny, ktorú pozná len z rozprávok a legiend. Až tam zistí, že jej uchvatiteľ nie je žiadny netvor, ale príslušník rasy smrteľne nebezpečných a nesmrteľných férov, ktorí kedysi vládli celému svetu. A volá sa Tamlin. Na jeho panstve si postupne uvedomuje, že ľadová nevraživosť, ktorú k nemu pociťovala, sa premieňa na spaľujúcu vášeň, čo pohlcuje všetky klamstvá a výstrahy o prekrásnom, no nebezpečnom svete férov. Férsku krajinu však zahaľuje prastarý zlovestný tieň. Feyre musí objaviť spôsob, ako ho zastaviť... inak má na svedomí Tamlina a celú férsku rasu.

"Be glad of your human heart, Feyre. Pity those who don't feel anything at all."


Sarah je známa so svojou sériou Trón zo skla, ktorá si získala široké publikum, no rovnakému vzostupu (mžno aj väčšiemu) sa teší aj táto, ACOTAR séria. To, že sa radí medzi new-adult som zistila až pri čítaní, takže sa neodporúča mladším čitateľom. Každopádne táto kniha je retellingom Krásky a Zvieraťa, čomu ja jednoducho nedokážem odolať. Dlho som sa ale tejto sérií vyhýbala so slovami, že si počkám, až vyjde trojka, aby som to prečítala ako komplet, avšak... moja vôľa bola slabá- nevydržala som to. Vo chvíli, keď som siahla po knihe, som sa ocitla v inom svete, z ktorého nechcem doteraz odísť, pretože je tak krásny a dokonale premyslený. Ako to len Sarah robí, že si ma získa každým jej dielom?
 
 

Reklama