Book reviews

Z káčatka labuť ► Povedz, že ma miluješ

29. srpna 2018 v 20:49 | Perla Torkan

Jenny Hanová

"Prežite letnú lásku so skvelou sériou Jenny Hanovej, autorky bestselleru Všetkým chalanom, ktorých som milovala."

Názov: Povedz, že ma miluješ / The Summer I Turned Pretty
Séria: Summer
Diel: prvý
Vydavateľstvo: CooBoo / Simon Schuster Books
Počet strán: 240
Hodnotenie na GR: 3.95
Anotácia:
Leto sa práve skončilo a Belly už netrpezlivo očakáva ďalšie. A potom ďalšie… a… Vlastne nežije pre nič iné ako letné prázdniny. Domček na pláži, slnko, more, zábava, najlepšia priateľka Sussanah a dvaja bratia - Jeremiah a Conrad. No v jedno leto, keď sa zo škaredého káčatka stáva nádherná labuť, sa všetko akosi začne meniť. Dvaja oslniví chalani, prvý bozk, prvá láska… Leto sa nezmenilo, zmenila sa ona. Musí si vybrať.
Jeremiah alebo Conrad?

"Mama vedela dosiahnuť, že sa ľudia pri nej cítili normálne. Bezpečne. Akoby sa, kým je tam ona, nemohlo stať nič zlé."

Jenny Han je známou autorkou vďaka svojej knižnej sérii Všetkým chalanom, ktorých som milovala, ktorá bola prednedávnom odvysielaná ako seriál na Netflixe. Síce som sa k tejto sérii ešte nedopracovala, som toho názoru, že človek by si mal najprv prečítať knihu, takže... Možno raz. Každopádne, zatiaľ čo vyššie spomenutú séria vyšla len pred pár rokmi, séria Summer, konkrétne táto kniha, prvýkrát vyšla v roku 2009. Aj z tohto dôvodu jej dokážem odpustiť niektoré pvky, nad ktorými by som inak oči neprižmúrila.

Keď sa zabijak skrýva v tvojej hlave ►Dievča zo 6E

9. srpna 2018 v 11:55 | Perla Torkan

A.R. Torre

"Vstúpte do sveta klamstiev, hrozieb, strachu, a všetkých vášní, vstúpte do sveta Dievčaťa zo 6E."

Názov: Dievča zo 6E / The Girl in 6E
Séria: Deanna Madden
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Noxi / Redhook
Počet strán: 288
Hodnotenie na GR: 3.82
Anotácia:
Môj život zamknutý v byte bol jednoduchý. Fungoval, pokým som dodržiavala pravidlá.
1. Nevychádzať z bytu. Ani ak vypukne požiar, ani poslať list, ani na žiadnu vychádzku. Dvere zostanú zatvorené a ja zostanem vnútri.
2. Nevytvoriť si citovú väzbu k zákazníkom. Ja sa vyzliekam, som pred kamerou, a predvádzam sa. Čo chcú, to im dám. Ich tajomstvá nikdy nevyzradím. A všetko, čo im poviem, je lož.
3. Nikoho nezabiť. Dodržiavala som toto pravidlo viac ako tri roky.
Môj život zamknutý v byte bol jednoduchý a fungoval. Potom som však začala porušovať pravidlá.

"Ja som Démon. Neexistuje dobrá Deanna a zlý Démon. Ja som zlo sama o sebe."


V poslednej dobe mám náladu na contemporary príbehy, a tak hľadám vo svojej domácej knižnici príbehy, na ktoré doteraz len sadal prah. Medzi také knihy patrí aj Dievča zo 6E, ktorú som dostala na Vianoce od Sue (za čo ti veľmi pekne ďakujem drahá) a na ktorú som sa tešila, no nenašla si na ňu čas.
Až doteraz.

Americká telenovela ► Prekliaty princ

7. srpna 2018 v 12:00 | Perla Torkan

Erin Watt

"Títo Royalovci vás zničia."

Názov: Prekliaty princ / Broken Prince / Prokletý princ
Séria: The Royals / Royalové
Diel: druhý
Vydavateľstvo: Yoli / Timeout LLC / Baronet
Počet strán: 296
Hodnotenie na GR: 4.09
Anotácia:
Reed Royal má všetko, na čo si spomenie - atraktívny vzhľad, spoločenské postavenie, peniaze. Dievčatá stoja v radoch, aby si s ním vyšli na rande, chalani mu závidia. Ale Reedovi nikdy nezáležalo na ničom okrem rodiny, kým sa v jeho živote neobjavila Ella Harperová. To, čo sa pôvodne začalo ako prejav čírej nenávisti k otcovej zverenkyni a plán, ako jej urobiť zo života peklo, sa postupne zmenilo na túžbu mať Ellu po svojom boku a chrániť ju. Stačila však jedna zbytočná chyba a Ella ušla z Reedovho náručia. U Royalovcov nastal zmätok. Reedov svet sa rozpadá, Ella ho odmieta a tvrdí, že sa navzájom ničia. A MOŽNO MÁ PRAVDU.
Tajomstvá. Zrada. Nepriatelia. S ničím podobným sa Reed doposiaľ nestretol. Ale ak chce získať svoju princeznú späť, musí dokázať, že on za jej lásku stojí.
Prekliaty princ je druhý diel knižnej série o bohatej rodine Royalovcov.

"Nemusím sa vyspať so stovkou žien, aby som vedel, čo chcem."


Aj napriek tomu, že som s Papierovou princeznou mala svoje problémy, jej čítanie som si v istých chvíľach užila a bola som zvedavá na to, ako sa postavy budú ďalej vyvíjať. Práve preto som skončila v kníhkupectve hneď v pondelok ráno.
Autorky si pre svojich čitateľov pripravili na konci jednotky cliffhanger, ktorý ma donútil ísť si na druhý deň kúpiť dvojku a pustiť sa do nej, pretože nemám rada, keď neviem, ako niečo skončí.
(Pre tých, ktorí nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

Z bordelu do paláca ► Papierová Princezná

6. srpna 2018 v 23:45 | Perla Torkan

Erin Watt

"Títo Royalovci vás zničia."

Názov: Papierová princezná / Paper Princess / Papírová princezna
Séria: The Royals / Royalové
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Yoli / Timeout LLC / Baronet
Počet strán: 328
Hodnotenie na GR: 4.04
Anotácia:
S Ellou Harperovou sa život nemaznal. Sťahovala sa z miesta na miesto, zápasila s finančnými ťažkosťami, no verila, že jedného dňa sa z bahna dostane. Po matkinej smrti však ostala sama. Zarábala si pochybným spôsobom, nevhodným pre mladé dievča, vždy však s jediným cieľom: zmaturovať a dostať sa na vysokú školu. Zrazu jej cesty pretne Callum Royal, nechutne bohatý otec piatich synov a jej nový poručník. Sľúbi Elle štedrú odmenu za každý mesiac, ktorý v sídle Royalovcov do skončenia štúdia vydrží. Neplnoletá Ella vlastne nemá na výber, no je tu jeden veľký háčik.
Callumovi synovia ju z duše nenávidia. Najmä ten najstarší, no nepochybne najočarujúcejší Reed Royal je rozhodnutý poslať vypočítavú zlatokopku tam, odkiaľ prišla. Bohatstvo, luxus, intrigy. Nič z toho Ella doteraz nezažila, no ak má vydržať v zlatej klietke, musí stanoviť vlastné pravidlá.

"Hanba a zásady sú pre ľudí, ktorí nemajú iné starosti."


Sú knihy, ktoré mám v TBR zozname niekoľko rokov, no nedostanem sa k nim. Sú aj také, ktoré mám už kúpené, ale neotvorím ich. A potom tu sú také knihy, na ktoré z každej strany počujem nejakú chválu, a ktoré ma čímsi upútajú. Well, asi tak nejak by som zhrnula môj nedeľnajší výlet do panta rhei a naslednú prebdenú noc, ktorú som strávila čítaním Papierovej princeznej.
Nie, žeby bola kniha taká dlhá, no popri čítaní som stihla hromadu iných vecí (asi ako sledovanie goodreads a recenzií kamarátov, pretože som sa poterebovala uistiť, či jediná mám zmiešané pocity).
Papierová princezná sa javí ako nevinná letná odychovka, no je to v skutočnosti tak?

Aj rodina môže byť jedovatá► A Thousand Perfect Notes

25. července 2018 v 17:30 | Perla Torkan

C.G.Drews

"An emotionally charged story of music, abuse and, ultimately, hope."

Názov: A Thousand Perfect Notes
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Orachard Books
Počet strán: 282
Hodnotenie na GR: 4.28
Anotácia:
Beck hates his life. He hates his violent mother. He hates his home. Most of all, he hates the piano that his mother forces him to play hour after hour, day after day. He will never play as she did before illness ended her career and left her bitter and broken. But Beck is too scared to stand up to his mother, and tell her his true passion, which is composing his own music - because the least suggestion of rebellion on his part ends in violence.
When Beck meets August, a girl full of life, energy and laughter, love begins to awaken within him and he glimpses a way to escape his painful existence. But dare he reach for it?

"Sharing music is personal because music speaks, it feels, it breathes. And it always says something about you."

C.G. Drews sledujem už dlhšiu dobu na jej blogu, kde vystupuje pod prezývkou PaperFury. Zbožňujem jej články, humor a hlavne sa nestačím čudovať rýchlosti, akou toto žieňa číta!
Keď som sa dozvedela, že ide vydávať knihu, jediné, v čo som sa modlila, bola možnosť, aby som si ju mohla zakúpiť a prečítať ju. Vždy ma fascinovali príbehy, ktoré napísali iní knihomoli, pretože keď číta hromadu kníh, mala by vedieť zaujať, no nie?
Po prečítaní jej príbehu som toho názoru, že tými najlepšími spisovateľmi sú a vždy budú práve knihomoli.

Medzizastávka ► A Court of Frost and Starlight

23. července 2018 v 15:01 | Perla Torkan

Sarah J. Maas

"Hope warms the coldest night."

Názov: A Court of Frost and Starlight
Séria: A Court of Thorns and Roses / Na dvore z tŕňov a ruží
Diel: štvrtý (3.1)
Vydavateľstvo: Bloomsbury YA
Počet strán: 229
Hodnotenie na GR: 3.95
Anotácia:
Feyre, Rhys, and their close-knit circle of friends are still busy rebuilding the Night Court and the vastly-changed world beyond. But Winter Solstice is finally near, and with it, a hard-earned reprieve.
Yet even the festive atmosphere can't keep the shadows of the past from looming. As Feyre navigates her first Winter Solstice as High Lady, she finds that those dearest to her have more wounds than she anticipated--scars that will have far-reaching impact on the future of their Court.

" To the blessed darkness from which we are born, and to which we return."

Povedať, že som unavená z Rhysanda a Fyery je pre mňa už understatement roka. Na dvore z hmly a besu je jednou z mojich najobľúbenejších kníh minulého roka, hoci ACOWAR sa stal jedným z najväčších sklamaní. Je zvláštne, ako vo vás jedna autorka dokáže vyvolať slzy smútku a zároveň slzy hnevu, kedy by ste najradšej danú knihu otrieskali o stenu a potom rituálne spálili, aby sa k nej nikdy nikto nemohol dostať.
Och, to bolo asi trochu mean, ale nevadí. Nie som tu od toho, aby som bola slušná, pretože až s odstupom času si uvedomujem, koľko vecí som prehliadala. Myslela som si, že keď sa vám páči dielo, je v pohode prehliadnuť niektoré problémiky. Avšak z jedného, druhého, sa neskôr táva tretí, štrvtý.... Viete si domyslieť, ako to bude pokračovať.
Tak v čom je teda ACOFAS iný?
(Pre tých, ktorí ste nečítali ACOWAR, môže obsahovať spoilery z predošlých častí)

Spravodlivosť si musíte vydobiť ► Májové ruže

21. července 2018 v 16:35 | Perla Torkan

Dot Hutchisonová

"Nevinnosť nebola ešte nikdy taká desivá."

Názov: Májové ruže / Roses of May
Séria: The Zberateľ / Collector
Diel: druhý
Vydavateľstvo: XYZ / Thomas & Mercer
Počet strán: 352
Hodnotenie na GR: 4.03
Anotácia:
Vždy na konci zimy príde jedno dievča o život.
Štyri mesiace po výbuchu a požiari v Záhrade motýľov, kde bohatý psychopat držal mladé dievčatá v zajatí, agenti FBI Brandon Eddison, Victor Hanoverian a Mercedes Ramirezová pomáhajú obetiam, ktoré prežili, prispôsobiť sa životu na slobode. Zima sa pomaly chýli ku koncu a dievčatá čakajú dlhšie a teplejšie dni na zotavenie. Pre agentov však postupujúci odmäk znamená aj blížiacu sa hrozbu: s mrazivou určitosťou sa niekde v krajine opäť nájde v kostole mŕtve dievča s podrezaným hrdlom obklopené kvetmi. Priya Sravastiová prišla o staršiu sestru, ktorá sa stala obeťou zvráteného vraha pred mnohými rokmi. Teraz sa s mamou každých pár mesiacov sťahujú z miesta na miesto v nádeji na nový začiatok. No keď sa terčom šialenca stane Priya, naháňačka nadobudne novú naliehavosť. Môžu ho chytiť len s Priyinou pomocou. Prinúti ju zúfalá túžba zastaviť vraha riskovať svoj život?

"Jazvy vyblednú, ale nezmiznú. To nie je dobre. Žijeme so spomienkami, prečo musíme žiť aj s jazvami?"

Od kedy som začiatkom roka objavila Záhradu Motýľov, úplne som prepadla Dot Hutchison a nevedela sa dočkať jej ďalšieho diela. Už viac nezvyknem vyhľadávať thrillery tak ako kedysi, avšak ak poznáte nejakého autora rovnako dobrého ako Dot, rozhodne mi napíšte, pretože po dočíaní Májových ruží... Nutne potrebujem viac.
Autorka opäť dokázala, že napätie je možné vytvoriť aj bez množstva krvi a obľúbiť si postavy je možné aj s málom informácií, ktoré o nich čitateľ má. Skladám pred ňou imaginárny klobúk, pretože zatiaľ čo je väčšina Májovými Ružami sklamaná, ja som nadmieru spokojná.
Teda... Asi som si našla moju top knihu 2018 v danom žánri.
(Pre tých, ktorí ste nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

Pretože vládnuť môže len jedna ► Tri temné koruny

20. července 2018 v 16:55 | Perla Torkan

Kendare Blake

"Tri sestry a jeden trón. Súboj na život a na smrť."

Názov: Tri temné koruny / Three Dark Crowns
Séria: Tri temné koruny / Three Dark Crowns
Diel: prvý
Vydavateľstvo: CooBoo / HarperTeen
Počet strán: 376
Hodnotenie na GR: 3.87
Anotácia:
Na ostrove Fennbirn sa každú generáciu narodia tri výnimočné deti - trojčatá. Tri kráľovné, tri právoplatné dedičky temného trónu. Každej koluje v žilách iná mágia. Mirabella je nebojácna elementalistka, ktorá lusknutím prstov vykreše nenásytné plamene či privolá hromy a blesky. Katharine je travička, ktorá namieša akýkoľvek jed. A naturalistka Arsinoe ovláda faunu a flóru - traduje sa, že pod jej rukami rozkvitne tá najčervenšia ruža a skrotne aj najzúrivejší lev. Ktorá zasadne na temný trón? V deň svojich šestnástych narodenín sa musia sestry podujať na sériu nebezpečných skúšok na život a na smrť. Korunu získa tá, ktorá ostane nažive. V hre je totiž viac než len starodávny trón.

"Čo teda chceš?"

"Pomstu. A potom svoju korunu."

Viete, ako si hovoríte, že sa raz dopracujete k tej či onej knihe?
Presne tak som na tom ja a táto séria. Pokukujem po nej od 2016-teho, kedy vyšla jednotka v aj a ja som si ju na goodreads pridala do TBR zoznamu (och, ten nikdy sa nekončiaci zoznam). Nanešťastie, krátko potom mi na zoznam pribudli iné, viac "ospevované" knihy, ktorým som dala prednosť. Keď som sa ale dozvedela, že to vyjde v slovenčine, okamžite som túto knihu zaradila medzi TOP jarné vydania, pretože mi bolo jasné, že je to now or never. A konečne... prečítala som to!

Sila kníh a príbehov ► Dievča, ktoré čítalo v metre

19. července 2018 v 16:55 | Perla Torkan

Christine Féret- Fleury

"Je potrebné mať z každého rožka troška, aby sme stvorili svet."

Názov: Dievča, ktoré čítalo v metre / La fille qui lisait dans le métro
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Motto / Denoel
Počet strán: 192
Hodnotenie na GR: 3.15
Anotácia:
Ak máte radi knihy, ak sa občas pristihnete, že čítate ponad plece svojho suseda vo vlaku, ak s obľubou snívate a navštevujete antikvariáty - vtedy je táto kniha ako stvorená pre vás… Juliette sa každý deň v tú istú hodinu vezie metrom po trase číslo šesť. Najradšej zo všetkého pozoruje tých, čo okolo nej čítajú. Starú dámu, zberateľa vzácnych vydaní, študentku matematiky, mladé dievča, ktoré sa okolo strany dvestoštyridsaťsedem vždy rozplače. Zvedavo a s nehou na nich hľadí, akoby ich čítanie, ich vášne, ich rôznorodé životy mohli tomu jej - monotónnemu a predvídateľnému - dodať trocha farby. To všetko až do dňa, keď sa rozhodne vystúpiť o dve stanice skôr než zvyčajne a ísť do práce pešo po neznámej ulici. Jediný krok mimo - a celý jej život sa zmení.

"Toľko slov. Toľko príbehov, postáv, krajiniek, smiechu, plaču, náhlych rozhodnutí, hrôz a nádejí."

Hoci mám veľmi rada knihy, ktoré mi odporúčajú ostatní, pretože potom hrozí menšie riziko sklamania, z času na čas siahnem po knihe, o ktorej neviem vôbec nič. Viete predsa ako sa hovorí, že niekedy aj z motyky vystrelí, že?
Nejak takto som sa dostala k tejto maličkej, tenučkej a prekvapivo, veľmi bohatej knihe. Obálka mi prišla ako obálka pre detskú knihu, obsah znel ako niečo hĺbavejšie, niečo, čo by si viac užili starší.
A čo vzniklo z kombinácie?

Leto v Taliansku ► Daj mi tvoje meno

18. července 2018 v 21:36 | Perla Torkan

André Aciman

"Neskomponovali nás pre jeden hudobný nástroj, ani mňa, ani teba."

Názov: Daj mi tvoje meno / Call Me By Your Name
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Slovart / Atlantic Books
Počet strán: 256
Hodnotenie na GR: 4.3
Anotácia:
Môže vás pártýždňový vzťah poznačiť na celý život? Čo ak v sedemnástich rokoch prežijete tú najintenzívnejšiu skúsenosť, ktorá sa už nikdy nezopakuje? Daj mi tvoje meno je strhujúcim príbehom lásky, ktorá vzplanie medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, hosťom Elieho rodičov, počas jedného leta na slnečnej talianskej riviére. Obaja najskôr predstierajú ľahostajnosť, ale postupne ich čoraz viac pohlcuje vzájomná príťažlivosť - prerastajúca do posadnutosti aj strachu, fascinácie i túžby. Úprimná, nesentimentálna pocta ľudskej vášni od oceňovaného autora Andrého Acimana sa stala predlohou pre rovnomenný film, ktorý získal Oscara za adaptovaný scenár a bol nominovaný na Zlatý Glóbus vo viacerých kategóriách vrátane ocenenia za najlepší film roku 2017.

"Ľudia, čo čítajú, sa skrývajú. Skrývajú, kto naozaj sú. Ľudia, ktorí sa ukrývajú, nemajú vždy radi samých seba."

Na lete je skvelé to, že človek môže čítať, koľko vládze. Samozrejme, nemali by sme čítať v práci, ale niekedy sa inak nedá, pretože tie knihy sú prosto tak lákavé.
Ja som toho prečítala celkom dosť, a preto musím teraz doháňať recenzie, pretože ako by človek vedel, po čom siahnuť a nad čím, pre zmenu, popremýšľať?
Daj mi tvoje meno je dlhoočakávanou knihou, hlavne po tom, čo začiatkom roka zavítal do kín rovnomenný film. Či bol ale úplne rovnaký aj po obsahovej stránke, zatiaľ neviem, ale tak trochu dúfam, že nie.

 
 

Reklama