Book reviews

Sila kníh a príbehov ► Dievča, ktoré čítalo v metre

19. července 2018 v 16:55 | Perla Torkan

Christine Féret- Fleury

"Je potrebné mať z každého rožka troška, aby sme stvorili svet."

Názov: Dievča, ktoré čítalo v metre / La fille qui lisait dans le métro
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Motto / Denoel
Počet strán: 192
Hodnotenie na GR: 3.15
Anotácia:
Ak máte radi knihy, ak sa občas pristihnete, že čítate ponad plece svojho suseda vo vlaku, ak s obľubou snívate a navštevujete antikvariáty - vtedy je táto kniha ako stvorená pre vás… Juliette sa každý deň v tú istú hodinu vezie metrom po trase číslo šesť. Najradšej zo všetkého pozoruje tých, čo okolo nej čítajú. Starú dámu, zberateľa vzácnych vydaní, študentku matematiky, mladé dievča, ktoré sa okolo strany dvestoštyridsaťsedem vždy rozplače. Zvedavo a s nehou na nich hľadí, akoby ich čítanie, ich vášne, ich rôznorodé životy mohli tomu jej - monotónnemu a predvídateľnému - dodať trocha farby. To všetko až do dňa, keď sa rozhodne vystúpiť o dve stanice skôr než zvyčajne a ísť do práce pešo po neznámej ulici. Jediný krok mimo - a celý jej život sa zmení.

"Toľko slov. Toľko príbehov, postáv, krajiniek, smiechu, plaču, náhlych rozhodnutí, hrôz a nádejí."

Hoci mám veľmi rada knihy, ktoré mi odporúčajú ostatní, pretože potom hrozí menšie riziko sklamania, z času na čas siahnem po knihe, o ktorej neviem vôbec nič. Viete predsa ako sa hovorí, že niekedy aj z motyky vystrelí, že?
Nejak takto som sa dostala k tejto maličkej, tenučkej a prekvapivo, veľmi bohatej knihe. Obálka mi prišla ako obálka pre detskú knihu, obsah znel ako niečo hĺbavejšie, niečo, čo by si viac užili starší.
A čo vzniklo z kombinácie?

Leto v Taliansku ► Daj mi tvoje meno

18. července 2018 v 21:36 | Perla Torkan

André Aciman

"Neskomponovali nás pre jeden hudobný nástroj, ani mňa, ani teba."

Názov: Daj mi tvoje meno / Call Me By Your Name
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Slovart / Atlantic Books
Počet strán: 256
Hodnotenie na GR: 4.3
Anotácia:
Môže vás pártýždňový vzťah poznačiť na celý život? Čo ak v sedemnástich rokoch prežijete tú najintenzívnejšiu skúsenosť, ktorá sa už nikdy nezopakuje? Daj mi tvoje meno je strhujúcim príbehom lásky, ktorá vzplanie medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, hosťom Elieho rodičov, počas jedného leta na slnečnej talianskej riviére. Obaja najskôr predstierajú ľahostajnosť, ale postupne ich čoraz viac pohlcuje vzájomná príťažlivosť - prerastajúca do posadnutosti aj strachu, fascinácie i túžby. Úprimná, nesentimentálna pocta ľudskej vášni od oceňovaného autora Andrého Acimana sa stala predlohou pre rovnomenný film, ktorý získal Oscara za adaptovaný scenár a bol nominovaný na Zlatý Glóbus vo viacerých kategóriách vrátane ocenenia za najlepší film roku 2017.

"Ľudia, čo čítajú, sa skrývajú. Skrývajú, kto naozaj sú. Ľudia, ktorí sa ukrývajú, nemajú vždy radi samých seba."

Na lete je skvelé to, že človek môže čítať, koľko vládze. Samozrejme, nemali by sme čítať v práci, ale niekedy sa inak nedá, pretože tie knihy sú prosto tak lákavé.
Ja som toho prečítala celkom dosť, a preto musím teraz doháňať recenzie, pretože ako by človek vedel, po čom siahnuť a nad čím, pre zmenu, popremýšľať?
Daj mi tvoje meno je dlhoočakávanou knihou, hlavne po tom, čo začiatkom roka zavítal do kín rovnomenný film. Či bol ale úplne rovnaký aj po obsahovej stránke, zatiaľ neviem, ale tak trochu dúfam, že nie.

Žiadne trúchlenie, žiadne pohreby ► Kráľovstvo Podvodníkov

25. června 2018 v 0:24 | Perla Torkan

Leigh Bardugo

"Ich jediná nádej na budúcnosť je postaviť sa minulosti."

Názov: Crooked Kingdom / Kráľovstvo Podvodníkov / Prohnilé město
Séria: Six of Crows / Vrania šestka / Šest vran
Diel: druhý
Vydavateľstvo: Henry Holt / Slovart / Fragment
Počet strán: 560
Hodnotenie na GR: 4.62
Anotácia:
Kaz Brekker síce zvládol zdanlivo nesplniteľnú misiu, no doplatil na svoju achilovku a nenahraditeľný člen Zberby padol do pazúrov jeho protivníka. Podarí sa prefíkanému vodcovi bandy zosnovať ďalší diabolský plán? A najmä, dokáže táto nevyspytateľná partia vyvrheľov prekonať samých seba, aby odvrátili katastrofu, čo hrozí svetu, ktorý ich odvrhol?
Pokračovanie dobrodružstiev Vranej šestky prináša poriadnu dávku akcie a napätia v príbehu plnom nepredvídateľných zvratov, zamotaných vzťahov a výnimočných osobností týchto sympatických antihrdinov.

"Spravodlivosti sa občas dovoláte len tak, že si ju vymôžete sami."

Leigh Bardugo je spisovateľka, ktorá vás upúta od prvej vety. Jej príbehy sú tak detailne premyslené, že niekedy sa to bez lepivých papierikov ani nedá. A bez vreckoviek, aby som bola presná.
Na duológiách je zvláštne to, že nikdy neviete, čo čakať. Pri sériách sa v dvojke akoby očakával pokles kvality, pretože autor skrýva to najlepšie až nakoniec, ale takto... WAU, toto teda bola jazda.
Knihe som sa dlho vyhýbala a čítala ju ozaj pomaly (pomalšie to už nešlo), no nie preto, že by sa mi nepáčila. To vôbec nie. Nedokázala som si predstaviť, ako poviem týmto postavám zbohom.
(Pre tých, ktorí ste nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

O Percym bez Percyho? ► Bohovia Olympu: Proroctvo

20. června 2018 v 0:26 | Perla Torkan

Rick Riordan

"Mocní bohovia Olympu sa opäť prebúdzajú v novej vzrušujúcej sérii."

Názov: Proroctvo / The Lost Hero
Séria: Bohovia Olympu / The Heroes of Olympus
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Fragment / Disney- Hyperion Books
Počet strán: 520
Hodnotenie na GR: 4.35
Anotácia:
Do Tábora polokrvných prichádzajú noví hrdinovia Jason, Piper a Leo, ktorí majú, podobne ako Percy Jackson, čiastočne božský pôvod. Kým sa však stačia poriadne porozhliadnuť, čaká ich nebezpečná výprava vedená záhadným proroctvom. Podarí sa im pri tom vypátrať aj Percyho Jacksona, strateného hrdinu?
Nie je až také nepríjemné prebudiť sa v autobuse cestou na školskú exkurziu medzi svojím dievčaťom a najlepším kamarátom. Poriadny malér ale je, keď spolužiakov nepoznávaš, nevieš ani, kto v skutočnosti si a netušíš, ako si sa tam vôbec ocitol! A to všetko je len začiatok, pretože na výlete v Grand Canyone sa začnú diať naozaj strašidelné veci…

"No," poznamenal iba. "ak si ma volíte za vodcu, tak musíte byť ešte väčší blázni ako ja."

K dielam Ricka Riordana som sa dostala síce len minulý rok, ale okamžite som si ich zamilovala. Jednoduchosť a humor, s ktorými píše človeka nenechá chladným a núti ho usmievať sa počas celého diela- od začiatku až do konca.
Koniec Percyho Jacksona priniesol Rickovým fanúšikom veľký smútok, no netrval dlho, pretože autor neskôr prisľúbil novú sériu v rovnakom svete.
Na začiatku som nechápala, čo všetci autori majú s vymyšľaním nových zápletok v rovnakom svete, ale po dočítaní tejto knihy.... oh boy, už mi to došlo.

Dievča, rakovina a... mimozemšťan? ► A hvězdy mi daly tebe

19. června 2018 v 16:06 | Perla Torkan

Karen McQuestion

"Řekni Emmě, že jí posílam míň než tři."


Názov: From a Distant Star / A hvězdy mi daly tebe
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 272
Hodnotenie na GR: 3.76
Anotácia:
Emma nikdy neztratila naději na Lucasovo uzdravení. Když náhle vstane ze smrtelné postele, jsou všichni natolik překvapení a nadšení, že si nikdo nevšimne, že něco je špatně. Podezření má jen Emma. Lucas podivně mluví, nevzpomíná si na jejich společné zážitky, a dokonce ani jeho vlastní pes ho nepoznává. Co se stalo s tím Lucasem, kterého milovala? Má jeho záhadné uzdravení něco společného s paprskem světla, který se noc předtím objevil na jeho zahradě? Lucas a Emma začnou pátrat po tom, co se tehdy v noci vlastně stalo. Ani jeden z nich netuší, že touha po pravdě se promění v nebezpečný boj o život.

"Myslíš, že jsem příšerná osoba, ale nejsem. Jsem matka. Každá matka by to cítila stejně. Jednoho dne to pochopíš."

Viete, ako som sa na túto knihu tešila?
Jar/leto považujem za tie najlepšie obdobia pre čítanie contamporary príbehov. Obzvlášť v čase, keď sa mnohí potrebujú učiť na skúšky. Nie je nič lepšie ako odreagovať sa pri knihe a ponoriť sa do problémov ostatných, kedy sa tých 300 strán chémie zdá vlastne nepodstatných.
Škoda, že túto knihu by som radšej vymenila za chémiu, hoci už nemusím...

Buď sám sebou ► Ja, Simon

10. června 2018 v 21:14 | Perla Torkan

Becky Albertalli

"Každý si zaslúži svoju love story."


Názov: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda / Ja, Simon
Séria: Creekwood
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Balzer + Bray /Slovart
Počet strán: 303 / 296
Formát: Paperback
Hodnotenie na GR: 4.33
Anotácia:
Simon vie o Blueovi toto: je to fakt zábavný, nenormálne múdry, no aj trochu plachý chalan. Simon však vôbec netuší, KTO vlastne Blue je. Chodia pritom do tej istej školy a už mesiace si vymieňajú e-maily, v ktorých si píšu tie najintímnejšie tajomstvá. Potom sa jeden z mailov dostane do nesprávnych rúk a Simonov svet je zrazu hore nohami. Nielenže sa stane obeťou vydierania, ale hrozí, že nesmelý Blue navždy zmizne zo Simonovho života. O tom, koľko pravidiel bude musieť Simon porušiť, aby si vybojoval právo na lásku, sa dočítate v jednom z najkrajších milostných príbehov za posledné roky.

"Ale ja mám oznamovania dosť. Celý život iba oznamujem. Snažím sa nezmeniť, ale mením sa toľkými drobnými spôsobmi. Nájdem si priateľku. Dám si pivo. A každý jeden mizerný raz sa musím znovu a znovu vesmíru predstaviť."

Častokrát sa stáva, že sa na vyšších miestach rozhodnú urobiť z knihy film. Teda...rozhodnú sa použiť rovnaké mená, možno mesto... a tým to končí.
Knihy od Becky Albertalli som mala už dlhšie v hľadáčiku a keď som sa dopočula o filme, bola som o to viac zvedavá. A stále som, pretože trailer na film vyzerá.... podobne? Zaujímavo?
Každopádne, predtým, než sa vyberiem do kina, som sa rozhodla ponoriť sa do knihy, pretože nie je nad krásne knihomoľské príslovie: Najprv kniha, potom film.

Pretože láska nepozná hranice ►Spútaní časom

6. června 2018 v 13:03 | Perla Torkan

Martin Repa

"Mysteriózny príbeh o sile lásky a tajomstvách podvedomia"


Názov: Spútaní čason
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Forza Music
Počet strán: 184
Hodnotenie na GR: 4.56
Anotácia:
Mysteriózny príbeh, kde hlavnú úlohu zohráva láska ako hnací motor na prekonanie všetkých prekážok, je zároveň odvážnou sondou do neznámych hlbín nášho podvedomia. Autor ponúka jednu z odpovedí na večné otázky ľudstva, či existuje aj iný život ako ten, čo poznáme.
Emotívne silný a precízne vystavaný príbeh zaujme čitateľa od samotného desivého úvodu, až po veľkolepé vyvrcholenie. Spolu s autorom sa vyberieme za hranice reálneho sveta. Kniha Spútaní časom pozýva čitateľa na cestu, o ktorej bude ešte dlho premýšľať.

"Naplniť radosťou sa dokáže iba duša hluchá k šepotu hnevu."


Mám pocit, že nech sa akokoľvek budem snažiť, skepticzmus voči slovenským autorom ma nikdy neopustí. Človek, povolaním tvor zvedavý, si neraz prečíta anotáciu diela, ktorá sa mu zapáči, no keď si to prečíta, ostane sklamaný, dokonca až zničený, ako niečo také mohlo opustiť tlačiarne.
Stále sa medzi nami nájdu autori, ktorí ma ale dokážu prekvapiť a ukázať, že naša literatúra ešte za niečo stojí. O tejto knihe som nič nepočula a oslovila ma ako anotácia, tak aj zaujímavá obálka, ktorá sľubovala nejaké to mystery a viete čo? Naozaj svoje "slovo" dodržala.

Aj v rodine sú obľúbenci ► Stálo to za to

12. dubna 2018 v 21:18 | Perla Torkan

Miroslava Varáčková

"Je niečo silnejšie ako sesterská láska?


Názov: Stálo to za to
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 216
Formát: Hardback
Hodnotenie na GR: 4.67
Anotácia:
Lívia je tá staršia. Tá úspešnejšia. Tá populárnejšia. Baška je tá, čo ostala na druhej koľaji... a to nielen v babských kruhoch na škole, ale aj doma a v srdciach rodičov. Keď sa Lívii rúca budúcnosť pred očami, rieši všetko po svojom a ničí všetkých naokolo. Nanešťastie je rodičovská láska niekedy slepá a pravda nemá šancu na prežitie. No ktorá sestra je v skutočnosti tá silnejšia a rozhodnejšia? Ktorá dokáže obetovať všetko, aby zabránila ďalšiemu súženiu?
Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojím spôsobom. Vo svojej štrnástej knihe sa Mirka Varáčková ponorila do navonok šťastnej rodiny, aby odhalila ich nešťastie.

"Kto chce niečo dosiahnuť, musí vedieť aj z hovna upliesť bič."

Väčšina ľudí číta knihy, aby sa vyhli realite. Ponárajú sa do fantastických svetov, kde sa problémy riešia kúzlami a vraždami. Ale čo ak siahnete po knihe, kde sa problémy samé nevyriešia a ktoré vám až veľmi dôverne pripomínajú tie vaše?
Keď sa chystám čítať knihy z reálneho života, len málokedy si prečítam obsah, pretože sa bojím, že aj jedna veta prezradí priveľa. Než som sa ponorila do, pre mňa len druhej, Mirkinej knihy, vedela som o nej asi jednu vec: Sestry.
Čo myslíte, stálo to za to?

Z princeznej kráľovná ► Zradné srdce

2. dubna 2018 v 14:53 | Perla Torkan

Mary E. Pearson

"Druhý diel trilógie Kroniky Pozostalých"


Názov: Heart of Betrayal / Zradné srdce
Séria: The Remnant Chronicles / Kroniky pozostalých
Diel: druhý
Vydavateľstvo: Henry Holt / CooBoo
Počet strán: 470 / 386
Hodnotenie na GR: 4.31
Anotácia:
V zajatí barbarského vládcu Vendy majú Lia a Rafe len malú šancu na útek. A tak ich jedinou nádejou je spoliehať sa na to, že vládca bude príliš ohromený Liiným darom a bude sa báť dať ju popraviť. Vládcu však Lia zaujme viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Stále je tu aj Rafe, ktorý jej síce klamal, ale obetoval svoju slobodu, aby ju ochránil. A, samozrejme, je tu aj Kaden, ktorý tuší, že Lia jediná dokáže zvrátiť osud. Zatiaľ čo sa prebúdza Liin dar, je jej jasné, že ju čakajú vážne rozhodnutia.

"No aj veľkí sa môžu zahvieť od hrôzy.

Aj veľkí môžu padnúť."

Sú série, ktoré si obľúbite už od začiatku a nemôžete sa dočkať pokračovania, kým ho nemáte v rukách. Sú aj také, pri ktorých ste pred pokračovaním skeptickí a uvažujete, čo nové vám môže autorka ukázať.
Po dočítaní Falošného bozku som bola rozpoltená, pretože zatiaľ čo sa mi jednotka veľmi páčila, hlavnej hrdinke som neprišla práve na chuť. Aj z tohto dôvodu som bola trochu skeptická, pretože čo ak sa to v dvojke nezmení? Čo ak bude kniha trpieť presláveným problémom "druhá kniha série"? Čo potom?
(Pre tých, ktorí nečítali jednotku a nemáte radi spoilery, tak pozor, pretože sa tu vyskytnú veci, ktoré boli v jednotke. Z novej časti ale nebudem nič spoilerovať.)

Rodina či národ? ► Children of Blood and Bone

20. března 2018 v 12:38 | Perla Torkan

Tomi Adeyemi

"They tried to bury us.

Now we rise."

Názov: Children of Blood and Bone
Séria: Legacy of Orïsha
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Henry Holt Books
Počet strán: 525
Hodnotenie na GR: 4.48
Anotácia:
Zélie Adebola remembers when the soil of Orïsha hummed with magic. Burners ignited flames, Tiders beckoned waves, and Zelie's Reaper mother summoned forth souls.
But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, maji were targeted and killed, leaving Zélie without a mother and her people without hope.
Now, Zélie has one chance to bring back magic and strike against the monarchy. With the help of a rogue princess, Zélie must outwit and outrun the crown prince, who is hell-bent on eradicating magic for good.
Danger lurks in Orïsha, where snow leoponaires prowl and vengeful spirits wait in the waters. Yet the greatest danger may be Zélie herself as she struggles to control her powers-and her growing feelings for the enemy.

"Gods are nothing without fools to believe in them."

Začiatok roku neprináša len skvelé novinky, ale aj debuty autorov, o ktorých sme doteraz nepočuli. Osobne sa do nich nepúšťam veľmi rada (hlavne po minuloročnom sklamaní s Caravalom), pretože len máloktorý debut sa autorovi vážne podarí, obzvlášť, keď ešte nie sú vypísaní a nevedia, ako na nich bude publikum reagovať.
Na tejto knihe ma ale čosi zaujalo, čosi, čomu som nevedela prísť na kĺb, až kým som sa do knihy neponorila. A že som sa od nej nemohla odtrhnúť dokazuje aj to, že som za dva dni zhltla túto vyše päťstostranovú krásku, o ktorej ešte aj teraz musím premýšľať.
 
 

Reklama
Reklama