Book reviews

Lekár či boh? ► Pod nôž

29. listopadu 2018 v 23:01 | Perla Torkan

Kelly Parsons

"Nová kniha majstra trillerov z nemocničného prostredia."

Názov: Pod nôž / Under the Knife
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Lindeni / St. Martin's Press
Počet strán: 456
Hodnotenie na GR: 3.56
Anotácia:
Biotechnologický magnát Morgan Finney je veľmi inteligentný, ale plachý a emočne krehký človek. Keď jeho milovaná manželka Jenny umrie v dôsledku nečakaných komplikácií pri bežnej operácii, ktorú vedie doktorka Rita Wuová, Finneyho žiaľ sa zmení na zúrivý hnev. Prisahá, že zabije Ritu, lebo je presvedčený, že ona zavinila smrť jeho manželky. Najprv však systematicky zničí jej život, reputáciu, vezme jej všetko, čo jej je vzácne, presne tak, ako to urobila ona... Podarí sa Rite udržať si zdravý rozum?

"Traja vedia udržať tajomstvo... ak dvaja z nich sú mŕtvi."

O autorovi som tohto roku už čo to počula, najmä v spojení s jeho debutovým dielom Neublížiš, ktoré pochválil samotný Stephen King. Ak vaše dielo pochváli taký skúsený spisovateľ a čitateľ, tak musí byť dobré, že?
Bohužiaľ, k Neublížiš som sa ešte nedostala, no rozhodla som sa siahnuť po tomto, pretože som si všimla, že nežne taký úspech ako jeho starší brat. A ja, keďže ako každý iný človek mávam od kníh očakávania, som sa rozhodla ponoriť najprv do tejto, aby som neskôr nemohla byť priveľmi sklamaná.
Zisťujem, že môj inštinkt ma nesklamal. Naozaj som urobila dobre, že som si vybrala túto knihu ako svoju prvú.

Každý chce vládnuť ► Jeden temný trón

26. listopadu 2018 v 23:24 | Perla Torkan

Kendare Blake

"Tri temné koruny si získali srdcia čitateľov. Teraz nastal čas, aby sa tri sestry postavili do boja o temný trón. "

Názov: Jeden temný trón / One Dark Throne
Séria: Tri temné koruny / Three Dark Crowns
Diel: druhý
Vydavateľstvo: CooBoo / HarperTeen
Počet strán: 440
Hodnotenie na GR: 4.13
Anotácia:
Po nezabudnuteľných udalostiach beltainských slávností a zahájení Nástupného roka je celý ostrov Fennbirn hore nohami. Budúcnosť ostrova je viac než nejasná. Katharine, kedysi najslabšia a najkrehkejšia sestra, je silná ako nikdy predtým. Arsinoe odhalila pravdu o svojich schopnostiach a musí vymyslieť, ako zo svojho tajomstva vyťažiť maximum. Aspoň kým ju neodhalia. A Mirabella, ktorú všetci donedávna považovali za najmocnejšiu zo sestier a budúcu kráľovnú, čelí nekonečným útokom - útokom, ktorým nevie zabrániť a ktoré ohrozujú ľudí blízkych jej srdcu. Boj o korunu sa už začal, no ktorá z troch sestier zvíťazí?

"Máš úplnú pravdu. Všetky kráľovné sú posvätné. Dokonca aj tie, ktoré ste hodili do priepasti."

Druhé pokračovanie Troch Temných Korún ponúka nielen posun v deji, ale aj predstavenie ďalších postáv a hlavne bližšie zoznámenie s ostrovom a jeho minulosťou. Každá sestra ponúkla dielu niečo iné, a vyvinuli sa nielen ony, ale aj mnohé vedľajšie postavy, na ktoré sa oplatí počkať v treťom pokračovaní.
(Upozornenie pre tých, ktorí nečítali prvú časť. V recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

Život v klamstve ► Počúvaj Nôž

12. listopadu 2018 v 0:25 | Perla Torkan

Patrick Ness

"Prvý diel napínavej dystopickej trilógie od oceňovaného autora Patricka Nessa, ktorý si získal priazeň čitateľov po celom svete."

Názov: Počúvaj nôž / The Knife of Never Letting Go
Séria: Nespútaný Chaos / Chaos Walking
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Slovart / Walker
Počet strán: 424
Hodnotenie na GR: 3.97
Anotácia:
Predstavte si, že žijete v Prentissove - meste, kde každý dokáže počuť vaše myšlienky. Predstavte si, že ste ustavične ponorení do otravného myšlienkového mraku - šumu, ktorý spája mysle všetkých obyvateľov mesta a nikdy vás nenechá na pokoji. Pre Todda je to realita, no práve keď už odpočítava dni do trinástych narodenín, objaví niečo nemožné - miesto, kde žiaden šum nie je. Todd tak zároveň nechtiac prenikne k tajomstvám, ktoré mali ostať navždy ukryté, a musí sa aj so svojím verným psom vydať na útek, aby si zachránil holý život. Ako však uniknúť prenasledovateľom, keď vďaka šumu dokážu počuť každú vašu myšlienku?

"Nôž je len tak dobrý, ako ten, kto ho drží."


Odkedy mi Patrick Ness učaroval svojím dielom Sedem minút po polnoci, zaradil sa u mňa medzi autorov, ktorých diela neustále vyhľadávam. Séria Nespútaný Chaos ale nie je ako jeho ostatné knihy, ktoré som od neho doteraz čítala.
Je to dystopická trilógia, ktorá je úplne iná a vďaka ktorej nám Patrick znova dokázal, že je doma v hocakom žánri, nakoľko ani teraz neostalo moje oko suché.

Žiť len pre dnešok ► V Znamení Ametystu

10. listopadu 2018 v 21:35 | Perla Torkan

Majka Danihelová

"Blogerská senzácia tohto desaťročia konečne v knižnej verii."

Názov: V znamení ametystu
Séria: Kronika strateného Impéria
Diel: prvý
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 440
Hodnotenie na GR: 4.59
Anotácia:
Sedemnásťročná Meggie je celkom obyčajné dievča, ktoré má rado volejbal, kamošov a svojho uleteného bratranca. Jedného dňa sa však na oblohe zjavia zvláštne fialové vlny, zaútočí na ňu bojovníčka s očami čiernymi ako najhlbšia temnota sveta a zachráni ju zvláštna starena s palicou, na ktorej ožívajú čudesné ornamenty. Meggie sa razom ocitne v prapodivnom Ametystovom lese, ktorý doteraz poznala len z maminho rozprávania. Obdivovala svet plný víl bez krídel, prísnych pravidiel a temných tajomstiev. Považovala ich však len za výplody fantázie. No Ametystový les je skutočný. Prírodné spoločenstvo víl a voktarianov v ňom žije pod ochranou Ametystového lampáša, ktorý ich chráni pred nezvanými hosťami a udržuje mier a pokoj. Meggie sa v tomto fantastickom svete neocitla náhodou. Nie všetkým členom Lesnej rady ide o dobro spoločenstva a Meggie sa snaží pred svojím pravým poslaním utiecť. Spoločníkmi jej budú noví priatelia a zápisky mŕtvej mamy.

"V minulosti je ponaučenie, v prítomnosti je naša myseľ, v budúcnosti všetky naše plány a nesplnené túžby."

O prvej časti Kroník strateného Impéria som sa dozvedela ešte pred rokmi, kedy som prvýkrát prišla na stránku ourstories.cz, kde som sa chcela podeliť o svoju vlastnú tvorbu s ostatnými. Samozrejme, čiarky a priama reč boli mojím nepriateľom, takže mi s kapitolami pomáhali adminky stránky. Medzi ne patrila aj Majka. Cez jej profil som sa dostala na blog, kde som si prvýkrát prečítala obsah ku knihe V znamení Ametystu. To bolo v roku 2012.
Teraz sme tu, po toľkých rokoch, a ja konečne držím v rukách Majkinu knihu, o ktorej som počula veľa, ale nikdy si ju neprečítala, pretože moje štrnásťročné ja sa ju hanbilo osloviť.

Peniaze hýbu svetom a... ľuďmi ► Láska nie je lotéria

2. listopadu 2018 v 13:27 | Perla Torkan

Kasie West

"Nová kniha autorky románov pre baby
je miliónovým príbehom o výhre i prehre, priateľstve a láske s humorom a citom."

Názov: Láska nie je lotéria / Lucky in Love
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Slovart / Scholastic
Počet strán: 304
Hodnotenie na GR: 3.5
Anotácia:
Spontánnosť nepatrí medzi typické vlastnosti hlavnej hrdinky Maddie. Všetko si dôkladne plánuje a tvrdo drie, aby to dosiahla. Raz si však kúpi lós a na vlastné prekvapenie... Vyhrá! Život sa jej zmení ako šibnutím čarovného prútika. Už sa nemusí trápiť, či získa štipendium na prestížnu školu. Namiesto toho, si chce prenajať jachtu. Byť stredobodom pozornosti v škole tiež nie je na zahodenie. Až kým sa informácia o výhre nerozšíri a nezačnú ju žiadať o pôžičku ešte aj náhodní okoloidúci. Zrazu Maddie netuší, komu má veriť.
Jedinou výnimkou je Seth Nguyen. Maddie s ním pracuje v miestnej zoo. Seth očividne netuší, že sa v jej živote niečo zmenilo. A, ktovieprečo, Maddie sa rozhodne, že mu to ani nepovie. Čo sa však stane, keď Seth jej tajomstvo odhalí?

"Nechcela som, aby odišiel, aj keď musel."


Kasie West nie je na poli spisovateľov žiadnym nováčikom, ale môj vzťah s jej knihami je trošku čerstvý. Ešte minulý rok som siahla po jej knihe By Your Side, ktorá ma veľmi nenadchla, ale aj tak bola dobrým a rýchlym čítaním, keď som nič iné nemala po ruke.
Obsah tejto časti ma ale dosť zaujal, nakoľko aj taká, na oko ľahká téma, toho môže obsahovať veľa. A ja nepatrím medzi ľudí, tkorí by súdili autora po jednej knihe, čiže aj do tejto som sa ponorila s otvorenou mysľou a hlavne s chuťou oddýchnuť si.

Polnočné príbehy plné mágie ► Trnitá Řeč

2. listopadu 2018 v 3:26 | Perla Torkan

Leigh Bardugo

" Láska si potrpí na květomluvu, pravda však mluví řečí trnitou."

Názov: Trnitá Řeč / The Language of Thorns
Séria: Grisha verse
Diel: zbierka poviedok
Vydavateľstvo: Fragment / Imprint
Počet strán: 280
Hodnotenie na GR: 4.46
Anotácia:
Vydejte se do krajiny kouzel, kde vládne temná magie, protéká tudy neposlušná řeka a minout vás může poslušná bouře. Přihlížejte pokoutním obchodům sjednaným pod rouškou noci. Vstupte do měst, ve kterých straší, a do lesů, ze kterých nevede cesta ven. Přečtěte si příběhy o mluvících zvířatech a oživlých figurkách z perníku. V temných pohádkách je totiž možné všechno. Za každým rohem číhá zrada, msta, obětování, ale třeba i láska… Šest pohádkově laděných příběhů s úžasnými ilustracemi z temného a podmanivého světa, známého z fantasy sérií Griša a Šest vran.

"Víš přeče, jak to chodí v pohádkách. Zajímavé věci se dějí jenom krásným dívkám."

Leig Bardugo už neraz dokázala, že je pani spisovateľka, ktorá to so slovami vie lepšie než ostatní. Jej písaniu som prepadla už v knihe Vrania Šestka a odvtedy sa nestačím čudovať, odkiaľ čerpá všetky nápady a príbehy, ktoré svojim čitateľom prináša. Tentokrát si ich pripravila až šesť.
Trnitá Řeč je zbierkou poviedok odohrávajúcich sa v rôznych častiach jej vymysleného sveta, ktoré matky rozprávali svojim deťom počas dlhých nocí v Novej Zemi alebo vo Fjerde, dokonca sa tu nájdu príbehy z Ravky a Kerchu.

Pochopiť a pomôcť ► HIT: kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou

30. října 2018 v 12:30 | Perla Torkan

James L. Gibb

"Kompletná príručka o HIT - o príčinách vzniku ochorenia, symptómoch a možnostiach liečby."

Názov: HIT: kompletný sprievodca histamínovou intoleranciou
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Lindeni
Počet strán: 304
Hodnotenie na GR: /
Anotácia:
Histamínová intolerancia (HIT) patrí v súčasnosti medzi rozšírené ochorenia. Postihuje mnohých z nás, aj keď o jej existencii často netušíme. Jej príznakmi môžeme trpieť dlhodobo a sú také rôznorodé, že si ich zvyčajne nedokážeme dať do súvisu so stravou, ktorú naše telo nevie správne spracovať. Dôvodom je neznášanlivosť histamínu - látky, ktorá sa vyskytuje v mnohých potravinách. Na hladinu histamínu v krvi okrem stravy vplývajú aj gény, okolité prostredie a stres. Ak prekročí únosnú hranicu, vzniká zápalová reakcia a telo reaguje symptómami, ktoré nám strpčujú život.
Dobrá správa je, že ak o HIT získame informácie a pochopíme mechanizmus tohto ochorenia, môžeme ju dostať pod kontrolu. Najlepšie dlhodobou, spočiatku striktnou diétou, pri ktorej vylúčime potraviny s vysokým obsahom histamínu.

"Symptómy nadmernej hladiny histamínu pripomínajú alergické symptómy, preto sa pri diagnóze obe poruchy často zamieňajú."

Možno nie som doktor, no do lekárne za mnou chodí čoraz viac ľudí, ktorí mi na otázku: Máte nejaké problémy, o ktorých by som mala vedieť? odpovedajú, že majú práve vyššie spomínanú histamínovú intoleranciu, takže nič nemôžu.
Aj farmaceuti sú len ľudia, ktorých v škole všetko nenaučia, a preto je na mne a mojom voľnom čase, aby som si doštudovala všetko, čo môžem niekedy zúročiť. Naviac, histamínová intolerancia je dnes tak rozšírená, až ma neprekvapilo, keď ju diagnostikovali aj mojim kolegyniam.

Nájsť si svoje miesto ► Plameň v Hmle

29. října 2018 v 20:49 | Perla Torkan

Renée Ahdieh

"Dievča, ktorému je súdené vydať sa za princa. Chlapec, ktorý stratil vieru v dobro vo svojom srdci. Láska, ktorá dokáže zmeniť svet."

Názov: Plameň v Hmle / Flame in the Mist
Séria: Flame in the Mist
Diel: prvý
Vydavateľstvo: CooBoo / G.P. Putnam's Sons
Počet strán: 320
Hodnotenie na GR: 3.94
Anotácia:
Mariko je dcéra vysokopostaveného samuraja. Odmala jej prízvukovali, že dobre sa vydať je jej jediný životný cieľ. Hoci je múdra a vynaliezavá, ostatní v nej vidia len obyčajné dievča. Len čo dovŕši sedemnásť rokov, vyšlú ju na cestu do cisárskeho paláca, kde sa má prvý raz v živote stretnúť so svojím nastávajúcim, korunným princom. Jej konvoj prepadne Čierny klan, ktorý najali, aby zabránil Mariko doraziť do cieľa. Dievčina len o vlások unikne smrti a hlboko v lesoch začne snovať pomstu. Rozhodne sa stať členkou Čierneho klanu a zabiť každého, kto sa podieľal na jej prepade. Prezlečená za obyčajného sedliackeho chlapca Mariko prenikne do tajomného klanu, no udeje sa niečo nečakané. Prvý raz si ju niekto cení pre jej inteligenciu, vedomosti a zručnosti. A nakoniec podľahne láske, kvôli ktorej spochybňuje celý svoj doterajší život, svoju rodinu, svoj životný údel a dokonca aj vlastné ciele.

"Nikdy nepochybuj. Nikdy sa neboj. Nikdy nepremýšľaj priveľa."

Je len málo autorov, ktorí si pred napísaním knihy urobia poriadny výskum a ktorí sa ho držia.
Našťastie, k takým autorom patrí René Ahdieh, ktorá vo svojej novej duológii prešla ešte viac na východ ako naposledy- tentoraz priamo do lesov Japonska.
Samuraji, mytológia a ázijské prostredie sa v knihách ešte stále tak často nevyskytujú, a preto som už po prečítnaí obsahu vedela, že toto bude niečo iné, do istej miery originálne. Predsa len to chvíľu porovnávali s Mulan, tak to už musí niečo vypovedať o kvalite, nie?

Nie všetko sa dá odpustiť ► The Lost Sisters

16. října 2018 v 12:24 | Perla Torkan

Holly Black

" Sometimes the difference between a love story and a horror story is where the ending comes ..."

Názov: The Lost Sisters
Séria: Krutý Princ / The Folk of the Air
Diel: 1.5
Vydavateľstvo: NOVL
Počet strán: 50
Hodnotenie na GR: 4.01
Anotácia:
While Jude fought for power in the Court of Elfhame against the cruel Prince Cardan, her sister Taryn began to fall in love with the trickster, Locke.
Half-apology and half-explanation, it turns out that Taryn has some secrets of her own to reveal.
The Lost Sisters is a companion e-novella to the New York Times bestselling novel The Cruel Prince by master writer Holly Black.

"Let's start with a love story. Or maybe it's another horror story. It seems like the difference is mostly in where the ending comes."


Začiatkom roku som si prvýkrát objednala knižný box Fairyloot, v ktorom ma čakala kniha The Cruel Prince od Holly Black. Síce som okolo nej zaregistrovala dosť veľký hype, osobne som si veľa nesľubovala. Poznáte predsa, ako to s knihami s veľkým hypom chodí- málokedy to zodpovedá kvalite.
Avšak Férovia v tomto svete si ma získali viac než som čakala a už sa neviem dočkať druhej časti, The Wicked King. Našťastie, autorka sa rozhodla trošku vrátiť k jednotke a objasniť všetým čitateľom, čo sa vlastne stalo Taryn a čo bolo za jej rozhodnutiami.
(Pre tých, ktorí nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

Dokonalosť je nedosiahnuteľná ► Chybná

2. října 2018 v 23:30 | Perla Torkan

Cecilia Ahern

"autorka bestsellerov ako S láskou Rosie, prichádza s drsnou dystopickou dilógiou o dievčati, ktoré spoločnosť odsúdi."

Názov: Chybná / FLawed
Séria: Chyná / FLawed
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Slovart / Feiwell and Friends
Počet strán: 320
Hodnotenie na GR: 4.09
Anotácia:
Život Celestine Northovej nemal chybu. Bolo také ľahké byť dokonalou dcérou a sestrou, obľúbenou medzi spolužiakmi aj učiteľmi, priateľkou najžiadanejšieho chalana na škole. Stačilo však jedno rozhodnutie, ktorým porušila pravidlá, a odrazu jej hrozí strata slobody - ak ju dokonalá spoločnosť uzná Chybnou a vypáli jej na telo znamenie.
Cecelia Ahern vo svojom strhujúcom young adult debute prináša príbeh zo sveta, kde bezchybnosť je normou a jeden chybný krok vedie k zavrhnutiu a trestu. Príbeh, kde sa možno nie tak bezchybné sedemnásťročné dievča stane proti svojej vôli vyvrheľkou, no aj hrdinkou.

"Je to celé o moci. O kontrole. O spoločnosti, v ktorej žijeme."

Ceciliu Ahern som na knižnej scéne zaregistrovala ako autorku diela S láskou Rosie a automaticky som si ju zaškatuľkovala ako autorku contemporary príbehov. Viete predsa, aké jednoduché to je, keď sa autor venuje prevažne jednému žánru- netušíte, čo všetko ešte dokáže.
Keď som sa ale dozvedela, že napísala dystopickú sériu o sedemnásťročnom dievčati, bolo mi jasné, že po nej musím siahnuť. Akoby aj nie, chcela som predsa vidieť, ako sa popasuje s týmto žánrom.
Súdiac podľa zimomriavok na mojom tele, dovolím si tvrdiť, že to zvládla bravúrne.

 
 

Reklama