Book reviews

Nie všetko sa dá odpustiť ► The Lost Sisters

Úterý v 12:24 | Perla Torkan

Holly Black

" Sometimes the difference between a love story and a horror story is where the ending comes ..."

Názov: The Lost Sisters
Séria: Krutý Princ / The Folk of the Air
Diel: 1.5
Vydavateľstvo: NOVL
Počet strán: 50
Hodnotenie na GR: 4.01
Anotácia:
While Jude fought for power in the Court of Elfhame against the cruel Prince Cardan, her sister Taryn began to fall in love with the trickster, Locke.
Half-apology and half-explanation, it turns out that Taryn has some secrets of her own to reveal.
The Lost Sisters is a companion e-novella to the New York Times bestselling novel The Cruel Prince by master writer Holly Black.

"Let's start with a love story. Or maybe it's another horror story. It seems like the difference is mostly in where the ending comes."


Začiatkom roku som si prvýkrát objednala knižný box Fairyloot, v ktorom ma čakala kniha The Cruel Prince od Holly Black. Síce som okolo nej zaregistrovala dosť veľký hype, osobne som si veľa nesľubovala. Poznáte predsa, ako to s knihami s veľkým hypom chodí- málokedy to zodpovedá kvalite.
Avšak Férovia v tomto svete si ma získali viac než som čakala a už sa neviem dočkať druhej časti, The Wicked King. Našťastie, autorka sa rozhodla trošku vrátiť k jednotke a objasniť všetým čitateľom, čo sa vlastne stalo Taryn a čo bolo za jej rozhodnutiami.
(Pre tých, ktorí nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

Dokonalosť je nedosiahnuteľná ► Chybná

2. října 2018 v 23:30 | Perla Torkan

Cecilia Ahern

"autorka bestsellerov ako S láskou Rosie, prichádza s drsnou dystopickou dilógiou o dievčati, ktoré spoločnosť odsúdi."

Názov: Chybná / FLawed
Séria: Chyná / FLawed
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Slovart / Feiwell and Friends
Počet strán: 320
Hodnotenie na GR: 4.09
Anotácia:
Život Celestine Northovej nemal chybu. Bolo také ľahké byť dokonalou dcérou a sestrou, obľúbenou medzi spolužiakmi aj učiteľmi, priateľkou najžiadanejšieho chalana na škole. Stačilo však jedno rozhodnutie, ktorým porušila pravidlá, a odrazu jej hrozí strata slobody - ak ju dokonalá spoločnosť uzná Chybnou a vypáli jej na telo znamenie.
Cecelia Ahern vo svojom strhujúcom young adult debute prináša príbeh zo sveta, kde bezchybnosť je normou a jeden chybný krok vedie k zavrhnutiu a trestu. Príbeh, kde sa možno nie tak bezchybné sedemnásťročné dievča stane proti svojej vôli vyvrheľkou, no aj hrdinkou.

"Je to celé o moci. O kontrole. O spoločnosti, v ktorej žijeme."

Ceciliu Ahern som na knižnej scéne zaregistrovala ako autorku diela S láskou Rosie a automaticky som si ju zaškatuľkovala ako autorku contemporary príbehov. Viete predsa, aké jednoduché to je, keď sa autor venuje prevažne jednému žánru- netušíte, čo všetko ešte dokáže.
Keď som sa ale dozvedela, že napísala dystopickú sériu o sedemnásťročnom dievčati, bolo mi jasné, že po nej musím siahnuť. Akoby aj nie, chcela som predsa vidieť, ako sa popasuje s týmto žánrom.
Súdiac podľa zimomriavok na mojom tele, dovolím si tvrdiť, že to zvládla bravúrne.

Veľkosť je nepodstatná ► Vietor vo dverách

4. září 2018 v 3:21 | Perla Torkan

Madeleine L´engle

"Vietor vo dverách je druhý diel pentalógie Struny času."

Názov: Vietor vo dverách / A Wind in the Door
Séria: Struny času / Time Quintet
Diel: druhý
Vydavateľstvo: Slovart / Dell Laurel- Leaf
Počet strán: 200
Hodnotenie na GR: 4.05
Anotácia:
Jeden sychravý novembrový deň sa Meg Murryová vráti zo školy a jej brat Charles Wallace jej oznámi, že v zeleninovej záhrade spozoroval draky. V tú noc sa Meg, Charles Wallace a ich kamarát Calvin vyberú do záhrady, kde im tajuplný Učiteľ prezradí, že to, čo videli, neboli vôbec draky, ale prazvláštni cherubíni. Vysvitne, že Charles je vážne chorý a Učiteľ s prapodivnými tvormi mu prišli na pomoc - tým, že ho uzdravia, udržia rovnováhu vo vesmíre a zabránia zlu, aby ich pohltilo.

"Prečo ľudia nikdy neveria tým, ktorí sú odlišní? Som naozaj taký iný?"


Každý dobrý príbeh musí mať schopnosť vtiahnuť vás do deja od prvého slova a "vypľuť" vás po tom poslednom. Nejako takto by sa dal zhrnúť môj zážitok s touto, na oko, detskou knihou.

Náhoda či osud?► Slunce je také hvězda

30. srpna 2018 v 8:35 | Perla Torkan

Nicola Yoon

"Někdy se člověku otřese svět tak silně, že se zdá nemožné, aby to ostatní necítili."

Názov: Slunce je také hvězda / The Sun is Also a Star
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: CooBoo / Delacorte Press
Počet strán: 328 / 348
Hodnotenie na GR: 4.11
Anotácia:
Natasha je dívka, která věří ve vědu a fakta. Rozhodně ne na osud! Nebo na sny, které se nikdy nesplní. A už vůbec není ten typ holky, která se na rušné ulici v New Yorku potká s klukem a hned se do něj bláznivě zamiluje. Zvlášť když její rodině zbývá dvanáct hodin do deportace ze Spojených států. Ani Daniel nebyl nikdy snílek, ale když Natashu potká, zapomene úplně na všechno. Cosi v ní ho přimělo věřit, že jim osud nachystal něco opravdu zvláštního.

"Místo aby nás řídila logika, se necháme ovládat emocemi. Svět by byl šťastnejší, kdyby to bylo naopak."

Vyzerá to tak, že nehľadiac na to, akú knihu autorka napíše, stále to bude celosvetový bestseller. Po úspešnom (ako pre koho) Everything Everything sa autorka rozhodla pridať do svojich diel ešte väčšiu diverzitu.
Keď som sa dopočula, že autorkin muž je Kórejec a ona sama pochádza z Jamajky (rovnako ako hlavné postavy v knihách), hneď som vedela, že tomu dielu rozhodne musím dať šancu. Nebolo to tak, že by sa mi v jej predošlej knihe nepáčil jej štýl, nie, ten mala dobrý. Problém bol so zápletkou, ale keďže nerada súdim autora na základe jednej knihy, chcela som si prečítať ďalšiu. A teraz?
Uhm... Asi by som mala poučiť. Pre vlastné dobro.

Z káčatka labuť ► Povedz, že ma miluješ

29. srpna 2018 v 20:49 | Perla Torkan

Jenny Hanová

"Prežite letnú lásku so skvelou sériou Jenny Hanovej, autorky bestselleru Všetkým chalanom, ktorých som milovala."

Názov: Povedz, že ma miluješ / The Summer I Turned Pretty
Séria: Summer
Diel: prvý
Vydavateľstvo: CooBoo / Simon Schuster Books
Počet strán: 240
Hodnotenie na GR: 3.95
Anotácia:
Leto sa práve skončilo a Belly už netrpezlivo očakáva ďalšie. A potom ďalšie… a… Vlastne nežije pre nič iné ako letné prázdniny. Domček na pláži, slnko, more, zábava, najlepšia priateľka Sussanah a dvaja bratia - Jeremiah a Conrad. No v jedno leto, keď sa zo škaredého káčatka stáva nádherná labuť, sa všetko akosi začne meniť. Dvaja oslniví chalani, prvý bozk, prvá láska… Leto sa nezmenilo, zmenila sa ona. Musí si vybrať.
Jeremiah alebo Conrad?

"Mama vedela dosiahnuť, že sa ľudia pri nej cítili normálne. Bezpečne. Akoby sa, kým je tam ona, nemohlo stať nič zlé."

Jenny Han je známou autorkou vďaka svojej knižnej sérii Všetkým chalanom, ktorých som milovala, ktorá bola prednedávnom odvysielaná ako seriál na Netflixe. Síce som sa k tejto sérii ešte nedopracovala, som toho názoru, že človek by si mal najprv prečítať knihu, takže... Možno raz. Každopádne, zatiaľ čo vyššie spomenutú séria vyšla len pred pár rokmi, séria Summer, konkrétne táto kniha, prvýkrát vyšla v roku 2009. Aj z tohto dôvodu jej dokážem odpustiť niektoré pvky, nad ktorými by som inak oči neprižmúrila.

Keď sa zabijak skrýva v tvojej hlave ►Dievča zo 6E

9. srpna 2018 v 11:55 | Perla Torkan

A.R. Torre

"Vstúpte do sveta klamstiev, hrozieb, strachu, a všetkých vášní, vstúpte do sveta Dievčaťa zo 6E."

Názov: Dievča zo 6E / The Girl in 6E
Séria: Deanna Madden
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Noxi / Redhook
Počet strán: 288
Hodnotenie na GR: 3.82
Anotácia:
Môj život zamknutý v byte bol jednoduchý. Fungoval, pokým som dodržiavala pravidlá.
1. Nevychádzať z bytu. Ani ak vypukne požiar, ani poslať list, ani na žiadnu vychádzku. Dvere zostanú zatvorené a ja zostanem vnútri.
2. Nevytvoriť si citovú väzbu k zákazníkom. Ja sa vyzliekam, som pred kamerou, a predvádzam sa. Čo chcú, to im dám. Ich tajomstvá nikdy nevyzradím. A všetko, čo im poviem, je lož.
3. Nikoho nezabiť. Dodržiavala som toto pravidlo viac ako tri roky.
Môj život zamknutý v byte bol jednoduchý a fungoval. Potom som však začala porušovať pravidlá.

"Ja som Démon. Neexistuje dobrá Deanna a zlý Démon. Ja som zlo sama o sebe."


V poslednej dobe mám náladu na contemporary príbehy, a tak hľadám vo svojej domácej knižnici príbehy, na ktoré doteraz len sadal prah. Medzi také knihy patrí aj Dievča zo 6E, ktorú som dostala na Vianoce od Sue (za čo ti veľmi pekne ďakujem drahá) a na ktorú som sa tešila, no nenašla si na ňu čas.
Až doteraz.

Americká telenovela ► Prekliaty princ

7. srpna 2018 v 12:00 | Perla Torkan

Erin Watt

"Títo Royalovci vás zničia."

Názov: Prekliaty princ / Broken Prince / Prokletý princ
Séria: The Royals / Royalové
Diel: druhý
Vydavateľstvo: Yoli / Timeout LLC / Baronet
Počet strán: 296
Hodnotenie na GR: 4.09
Anotácia:
Reed Royal má všetko, na čo si spomenie - atraktívny vzhľad, spoločenské postavenie, peniaze. Dievčatá stoja v radoch, aby si s ním vyšli na rande, chalani mu závidia. Ale Reedovi nikdy nezáležalo na ničom okrem rodiny, kým sa v jeho živote neobjavila Ella Harperová. To, čo sa pôvodne začalo ako prejav čírej nenávisti k otcovej zverenkyni a plán, ako jej urobiť zo života peklo, sa postupne zmenilo na túžbu mať Ellu po svojom boku a chrániť ju. Stačila však jedna zbytočná chyba a Ella ušla z Reedovho náručia. U Royalovcov nastal zmätok. Reedov svet sa rozpadá, Ella ho odmieta a tvrdí, že sa navzájom ničia. A MOŽNO MÁ PRAVDU.
Tajomstvá. Zrada. Nepriatelia. S ničím podobným sa Reed doposiaľ nestretol. Ale ak chce získať svoju princeznú späť, musí dokázať, že on za jej lásku stojí.
Prekliaty princ je druhý diel knižnej série o bohatej rodine Royalovcov.

"Nemusím sa vyspať so stovkou žien, aby som vedel, čo chcem."


Aj napriek tomu, že som s Papierovou princeznou mala svoje problémy, jej čítanie som si v istých chvíľach užila a bola som zvedavá na to, ako sa postavy budú ďalej vyvíjať. Práve preto som skončila v kníhkupectve hneď v pondelok ráno.
Autorky si pre svojich čitateľov pripravili na konci jednotky cliffhanger, ktorý ma donútil ísť si na druhý deň kúpiť dvojku a pustiť sa do nej, pretože nemám rada, keď neviem, ako niečo skončí.
(Pre tých, ktorí nečítali jednotku, v recenzii sa môžu vyskytnúť spoilery.)

Z bordelu do paláca ► Papierová Princezná

6. srpna 2018 v 23:45 | Perla Torkan

Erin Watt

"Títo Royalovci vás zničia."

Názov: Papierová princezná / Paper Princess / Papírová princezna
Séria: The Royals / Royalové
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Yoli / Timeout LLC / Baronet
Počet strán: 328
Hodnotenie na GR: 4.04
Anotácia:
S Ellou Harperovou sa život nemaznal. Sťahovala sa z miesta na miesto, zápasila s finančnými ťažkosťami, no verila, že jedného dňa sa z bahna dostane. Po matkinej smrti však ostala sama. Zarábala si pochybným spôsobom, nevhodným pre mladé dievča, vždy však s jediným cieľom: zmaturovať a dostať sa na vysokú školu. Zrazu jej cesty pretne Callum Royal, nechutne bohatý otec piatich synov a jej nový poručník. Sľúbi Elle štedrú odmenu za každý mesiac, ktorý v sídle Royalovcov do skončenia štúdia vydrží. Neplnoletá Ella vlastne nemá na výber, no je tu jeden veľký háčik.
Callumovi synovia ju z duše nenávidia. Najmä ten najstarší, no nepochybne najočarujúcejší Reed Royal je rozhodnutý poslať vypočítavú zlatokopku tam, odkiaľ prišla. Bohatstvo, luxus, intrigy. Nič z toho Ella doteraz nezažila, no ak má vydržať v zlatej klietke, musí stanoviť vlastné pravidlá.

"Hanba a zásady sú pre ľudí, ktorí nemajú iné starosti."


Sú knihy, ktoré mám v TBR zozname niekoľko rokov, no nedostanem sa k nim. Sú aj také, ktoré mám už kúpené, ale neotvorím ich. A potom tu sú také knihy, na ktoré z každej strany počujem nejakú chválu, a ktoré ma čímsi upútajú. Well, asi tak nejak by som zhrnula môj nedeľnajší výlet do panta rhei a naslednú prebdenú noc, ktorú som strávila čítaním Papierovej princeznej.
Nie, žeby bola kniha taká dlhá, no popri čítaní som stihla hromadu iných vecí (asi ako sledovanie goodreads a recenzií kamarátov, pretože som sa poterebovala uistiť, či jediná mám zmiešané pocity).
Papierová princezná sa javí ako nevinná letná odychovka, no je to v skutočnosti tak?

Aj rodina môže byť jedovatá► A Thousand Perfect Notes

25. července 2018 v 17:30 | Perla Torkan

C.G.Drews

"An emotionally charged story of music, abuse and, ultimately, hope."

Názov: A Thousand Perfect Notes
Séria: /
Diel: standalone
Vydavateľstvo: Orachard Books
Počet strán: 282
Hodnotenie na GR: 4.28
Anotácia:
Beck hates his life. He hates his violent mother. He hates his home. Most of all, he hates the piano that his mother forces him to play hour after hour, day after day. He will never play as she did before illness ended her career and left her bitter and broken. But Beck is too scared to stand up to his mother, and tell her his true passion, which is composing his own music - because the least suggestion of rebellion on his part ends in violence.
When Beck meets August, a girl full of life, energy and laughter, love begins to awaken within him and he glimpses a way to escape his painful existence. But dare he reach for it?

"Sharing music is personal because music speaks, it feels, it breathes. And it always says something about you."

C.G. Drews sledujem už dlhšiu dobu na jej blogu, kde vystupuje pod prezývkou PaperFury. Zbožňujem jej články, humor a hlavne sa nestačím čudovať rýchlosti, akou toto žieňa číta!
Keď som sa dozvedela, že ide vydávať knihu, jediné, v čo som sa modlila, bola možnosť, aby som si ju mohla zakúpiť a prečítať ju. Vždy ma fascinovali príbehy, ktoré napísali iní knihomoli, pretože keď číta hromadu kníh, mala by vedieť zaujať, no nie?
Po prečítaní jej príbehu som toho názoru, že tými najlepšími spisovateľmi sú a vždy budú práve knihomoli.

Medzizastávka ► A Court of Frost and Starlight

23. července 2018 v 15:01 | Perla Torkan

Sarah J. Maas

"Hope warms the coldest night."

Názov: A Court of Frost and Starlight
Séria: A Court of Thorns and Roses / Na dvore z tŕňov a ruží
Diel: štvrtý (3.1)
Vydavateľstvo: Bloomsbury YA
Počet strán: 229
Hodnotenie na GR: 3.95
Anotácia:
Feyre, Rhys, and their close-knit circle of friends are still busy rebuilding the Night Court and the vastly-changed world beyond. But Winter Solstice is finally near, and with it, a hard-earned reprieve.
Yet even the festive atmosphere can't keep the shadows of the past from looming. As Feyre navigates her first Winter Solstice as High Lady, she finds that those dearest to her have more wounds than she anticipated--scars that will have far-reaching impact on the future of their Court.

" To the blessed darkness from which we are born, and to which we return."

Povedať, že som unavená z Rhysanda a Fyery je pre mňa už understatement roka. Na dvore z hmly a besu je jednou z mojich najobľúbenejších kníh minulého roka, hoci ACOWAR sa stal jedným z najväčších sklamaní. Je zvláštne, ako vo vás jedna autorka dokáže vyvolať slzy smútku a zároveň slzy hnevu, kedy by ste najradšej danú knihu otrieskali o stenu a potom rituálne spálili, aby sa k nej nikdy nikto nemohol dostať.
Och, to bolo asi trochu mean, ale nevadí. Nie som tu od toho, aby som bola slušná, pretože až s odstupom času si uvedomujem, koľko vecí som prehliadala. Myslela som si, že keď sa vám páči dielo, je v pohode prehliadnuť niektoré problémiky. Avšak z jedného, druhého, sa neskôr táva tretí, štrvtý.... Viete si domyslieť, ako to bude pokračovať.
Tak v čom je teda ACOFAS iný?
(Pre tých, ktorí ste nečítali ACOWAR, môže obsahovať spoilery z predošlých častí)
 
 

Reklama